Interior Design Vienna

Lounge T

Tyrol

Year: 2019
Status: realised
Client: private

 

destilat designs lounge in the former workshop of a historical Alpine chalet

 

The premise for this concept was a respectful approach towards the original substance, for example the conservation of the workshop’s existing floor with its decades-old patina as well as the original steel girders.
All components are carefully incorporated into the original substance and have similar qualities when it comes to haptics and patination.

Reducing the used components‘ colour and material selection is particularly important for the project’s look and feel. All newly introduced wood elements were treated in accordance with the Japanese Shou Sugi Ban method.

For this ancient technique for wood finishing, surfaces are first charred and then oiled. With this process the free-standing furniture elements, like old wooden chairs as well as tables, counters, benches, all become one harmonious unit.

Two cubic structures made of scaled sheet metal for the vestibule and fireplace covering complement these black wood elements.

Heraklith panels were chosen for the ceiling because they correspond ideally with the wooden floor and provide acoustic as well as thermal insulation.

An additional textile component gives this room its cosiness with the golden-brown upholstery of the bench and the curtains‘ beige linen fabric.

All of this creates a timelessly unpretentious, modern Alpine ambience that respects the existing inventory without getting anywhere near a usually fairly common “lederhosen-style.”

 

Team
Henning Weimer
Harald Hatschenberger
Agnes Jetzinger

 

Photography
Monika Nguyen