Interior Design Vienna

Apartment B

Vienna

Year: 2018
Status: realised
Client: private

 

Our client bought two apartments on opposite sides of the same corridor on the 4thfloor of a Viennese “Gründerzeit” building. The smaller apartment with its 65m2faces the courtyard while the bigger, approximately 100m2-apartment looks towards the street as well as the courtyard side.

The bigger apartment needed to be completely redeveloped and its floorplan had to be adapted to the new residents’ requirements.

Two quiet bedrooms on the courtyard side were created by moving the apartments’ walls. The entrance area became smaller. The bathroom moved to the former servant’s quarters on the street side and now includes a free-standing shower with a view of the surrounding stately “Gründerzeit” houses that even extends towards the flea market on Naschmarkt as well as the distant skyline of Laaer Berg. The kitchen was integrated into the dining room, with a free-standing block of large-size ceramic Feinstein slabs.

A living room, which can be divided by double doors to create a guest room, connects the entrance area with the dining room.

The project gave us the opportunity to develop a very variable and flexible utilization concept for the family’s requirements. A wide array of residential options is now possible: from short-term letting and partial owner-occupation by the five-person family to living across the entire area of the two apartments as well as the separate use of the two units.

The furnishing concept was developed by desitlat and the client. It is a mix of carefully restored vintage objects, which highlight the charm of the old building, as well as new furniture that can be adapted in accordance with the apartments’ flexible utilization options.

 

Team
Harald Hatschenberger

 

Photography
Monika Nguyen